U petak 20. maja 2022. godine Gradska organizacija Slepih Beograda organizovala je XXVI po redu književnu manifestaciju ,,Đurđevdansko pesničko poselo – Jevrejskoj u pohode’’. Ove godine, kao i mnogo puta do sada, mesto održavanja manifestacije bila je Svečana sala Biblioteke dr Milan Budimir, Jevrejska 24.

Nakon dve pandemijske godine, najznačajniji autori zajednice slepih iz cele Srbije ali i regiona imali su priliku da u redovnim okolnostima predstave svoje stvaralaštvo ali i da razmene iskustva sa svojim kolegama književnicima koji nisu članovi zajednice. Skup je u svojstvu organizatora pozdravio predsednik GOSB Nikola Đorđević, a ispred Saveza slepih Srbije prisutnima se obratila i sekretarka Saveza Jelena Stojanović. Poselo je otvorila prof. Dr Tatjana Samardžija sa Filološkog fakulteta Univerziteta u beogradu i to delom svoje besede ,,Prometej u književnosti’’. Kao omaž osnivaču manifestacije, slepom pesniku Slobodanu Maleševiću, članica GOSB Ana Jovčić pročitala je njegovu pesmu ,,Željana’’.

Na bogatom spisku gostiju ove godine našli su se: Saška Milovanović iz Kraljeva, Gordana Jović Grujić iz Bojnika, Simonida Banjeglav iz Beograda, Borka Tadić iz Banjaluke, Ognjen Tošić iz Gradiške, Jagoda Nakrajkućin i Ratomir Stepić iz Kikinde, Ivana Veličković iz Čačka, Slavica Cveić iz Kostolca. Pored njih, učešće su uzeli i članovi GOSB, Nedeljka Ložajić, Danka Mijatović i Aleksandar Soknić, a manifestaciju su nastupima zatvorili satiričarka i pesnikinja Nada Karadžić i novinarka i pesnikinja Nevena Jovanović. Manifestaciju je vodio član GOSB Nikola Radojlović.

I ove godine organizaciju manifestacije pomogli su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Savez Slepih Srbije i Sekretarijat za socijalnu zaštitu.
Zvučni zapis posela
Slike sa 26. Đurđevdanskog posela
Slike sa 26. Đurđevdanskog posela
Slike sa 26. Đurđevdanskog posela
Slike sa 26. Đurđevdanskog posela