Aktivnosti


...
MEDTRUS –WELLION Na našem tržištu je još jedan aparat za merenje šećera sa govornom podrškom. Ono što je veoma bitno da se test trake za ovaj aparat nalaze na pozitivnoj listi fonda, i moguće ih je podići u apoteci na recept. Još jedna povoljnost je to što na 6 skupljenih kutija test traka dobijate na poklon Wellion® ORANGE invertni mešani sirup sa aromom pomorandže, ili na 10 skupljenih kutija dobijate jednu kutiju test tračica gratis. Za sve dodatne informacije telefon: 060/06-66-805 Pored aparata sa govornom podrškom firma MEDTRUS –WELLION ima još par zanimljivih proizvoda namenjenim osobamakoji imaju problem sa dijabetesom kao što su:
  Spisak apoteka gde možete nabaviti proizvode
 • WELLION ® FRIGO(torbice za transport insulina, održavaju stalnu temperaturu)
 • Wellion® ORANGE invertni mešani sirup sa aromom pomorandže(sirup za hipoglikemiju)
 • Wellion® Finger krema (krema za održavanje vrhova prstiju)
 • Wellion® Skin Care (krema za održavanje kože posebno stopala)
Detaljnije pogledajte na linku ispod:
Slika govornog aparata
Poštovani članovi
Gradska organizacija slepih Beograda obeležava 15.oktobar, Međunarodni Dan slepih, poznatiji kao Dan belog štapa u uponedeljak 15.10.2018. godine
u prostorijama Organizacije, ul. Jevrejska 24 sa početkom u 12:00 časova.
AGENDA:
 • - 12:00 otvaranje manifestacije Jevrejska 24
 • - 13:00 takmičenje u kretanju sa belim štapom održaće se na poligonu u školi Veljko Ramadanović u Zemunu
 • 15:00 proglašenje pobednika I dodela nagrada
 • - 15:30 neformalni deo manifestacije (druženje u školi )
Ovim putem vas pozivamo da prisustvujete na manifestaciji obeležavanja dana slepih kao I da se prijavite za takmičenje u samostalnom kretanju uz pomoć
belog štapa. Zainteresovani takmičari se mogu prijaviti do 12.10.2018. (petak) najkasnije do 15časova.
 • e-mailom:
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Telefonom
  • 011/26-28-471
  • 066/62-11-118
  • 066/62-11-119
  Za takmičare u kretanju pomoću belog štapa Gradska organizacija slepih Beograda će obezbediti prevoz do škole Veljko Ramadanović. Pozivnice smo poslali ministru Đorđeviću, gradonačelniku Radojičiću, zameniku gradonačelnika Vesiću , predstavniku kompanije NIS, tako da očekujemo da pozvani uzmu učešće u našoj svečanosti. S poštovanjem, GOSB
...
Nastavljajući svoje delovanje negovanjem vrhunskih umetničkih vrednosti Radionica Integracija najavljuje koncert
klasične muzike Sanje Romić (solo obolstkinja),
22.oktobra u 20:30h. Na program će biti kompozicije  Mocarta, Mučinskog, J.S. Baha, i dr.
Ulaz je Slobodan!
Zbog ograničenog kapaciteta prostora, neophodno je da potvrdite prisustvo e-mailom na:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
direktnom porukom na Facebook stanici ili sms-om na broj telefona: 060 7216 021.
Novi, do kraja nezavršen, prostor Radionice Integracije nalazi se u ulici Savska br.9, na drugom spratu. Lift je u upotrebi.
19.10.2017. (u četvrtak) u sali biblioteke Dr Milan Budimir sa početkom u 19:00 h gradska organizacija organizuje književno druženje.
Učestvovaće videćii slepi pisci, koji će čitati svoju poeziju.
Pozivamo zainteresovane članove da nam se pridruže.
Gradska organizacija slepih Beograda obeležava Međunarodni dan slepih, “Dan belog štapa”, u petak 13.10.2017.g
u prostorijama organizacije, ul. Jevrejska 24 sa početkom u 10:00 h.
Ove godine, pored tradicionalnog takmičenja u samostalnom kretanju pomoću belog štapa,
organizujemo okrugli sto pod nazivom "Usluge socijalne zaštite - bolji kvalitetniji život za slepe". Akcenat okruglog stola će biti na pružanju usluga
personalne asistencije.
Zainteresovani takmičari se mogu prijaviti do 12.10.2017. (četvrtak) najkasnije do 15:00h, putem e-maila ili telefonom:
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Fiksni: 011/26-28-471
 • Mobilni:066/62-11-118
 • Mobilni: 066/62-11-119
...
Poštovani saradnici,
Podsećamo Vas da Savez slepih Srbije, u skladu sa odgovarajućim Pravilnikom, krajem svake kalendarske godine dodeljuje nagradu najboljem slepom učeniku i najboljem studentu. Prema pomenutom Pravilniku:
 • Sa kojim se možete upoznati na ovom linku
 • predloge možete slati u periodu od 15. oktobra do 3. decembra  2016. godine. Pozivamo sve organizacije Saveza da se odazovu i dostave svoje predloge, kako bismo najmlađim članovima dali mogućnost i motivaciju da predstave dosadašnje rezultate i dobiju podstrek za nove uspehe u obrazovanju. Podsećamo da je na osnovu člana 43. Statuta Saveza slepih Srbije, na 13. redovnoj sednici Upravnog odbora održanoj 9.7.2015. godine doneta je odluka da se osnuje fond za nagrađivanje najboljeg učenika i studenta. Zainteresovani mogu uplatiti donacije za fond na tekući račun
  Komercijalne banke: 205-182613-08
  (Svrha uplate: fond za nagrađivanje učenika i studenta).
  Na linku opširnije, možete pogledati spisak dobitnika ove nagrade od 2006 god.
  Devojka gađa metu sa lukom i strelomU okviru projekta "Resursni centar za osobe sa invaliditetom" programom planirane sportske radionice streličarstva će biti održane u subotu 22.10.2016.godine sa početkom u 12h. Radionica će se održati na Beogradskom hipodromu, Paštrovićeva 2,rampa kod restorana Uzelac. Zainteresovani članovi se mogu prijaviti socijalnoj radnici Sanji Gligorić najkasnije do petka 21. 10. 2016. Do 12h na broj 011/2634-967
  Fotografija Gradonačelnika Beograda Siniše Malog Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih da će Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom uskoro naći najbolja sistemska rešenja za probleme sugrađana sa invaliditetom. Mali je rekao da je u cilju poboljšanja životnih uslova za osobe sa invaliditetom formirana posebna Radna grupa za uklanjanje saobraćajnih i arhitektonskih barijera. "Beograd mora da bude grad bez barijera, pristupačan za sve njegove građane, i na tome ćemo aktivno raditi u narednom periodu", rekao je Mali. Prema njegovim rečima, grad "nastoji da štiti" interese osoba sa invaliditetom kojima su neophodne podrška i pomoć u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, a u poslednje tri godine izdvojio je i oko 10 miliona dinara za udruženja slepih i slabovidih. "Kroz radne grupe Saveta kojim rukovodim, aktivno učešće je uzela i Gradska organizacija slepih Beograda. Stoga očekujem da se u narednom periodu na konkretan način nađu najbolja rešenja, koja će sistemski rešavati probleme sa kojima se slepe i slabovide, kao i osobe sa drugim vrstama invaliditeta, svakodnevno sreću", naveo je Mali. Prema njegovim rečima, Grad Beograd je sistemskim rešenjima osobama sa invaliditetom osigurao pružanje usluga ličnog pratioca deteta, personalne asistencije i organizovan prevoz prilagođenim vozilima GSP-a.
  Premotavanje Jačina zvuka

  NAPOMENE:

  • Pauzirajte audio da biste mogli da ga premotavate.
  • Pauzirajte audio da biste mogli da menjate jačinu zvuka. U Firefoxu je dovoljno da nakon promene iz edit polja izađete tasterom Tab ili kombinacijom Shift+Tab.
  • Kada želite da nastavite slušanje pauziranog fajla pritisnite 'Plej'.
  • Morate da imate instaliran Flash plejer i omogućen JavaScript.
  • Internet Explorer 8 ne podržava HTML5 audio pa u njemu, kao i u starijim verzijama ovog programa, plejer neće raditi.
  U ponedeljak, 17. oktobra, u 11 časova, član Gradskog veća i član Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Beogradu Dragomir Petronijević obratiće se prisutnima na Stručnom skupu o korišćenju indukcionih petlji i taktilnih tabli za osobe sa invaliditetom u javnim prostorima (Skupština grada, sala 9, Trg Nikole Pašića 6). Stručni skup organizuje Beogradski centar za osobe sa invaliditetom, u okviru projekta „Podrška mladima u riziku od socijalne uključenosti”, koji je podržan na Konkursu za udruženja Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima grada Beograda u 2016. godini. Ovom prilikom biće prezentovan rad indukcione petlje koja će biti privremeno postavljena u sali tokom skupa. Prisutnima će se obratiti i zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima i predsednik Gradske organizacije slepih Beograd Nikola Đorđević, kao i član Veća GO Obrenovac Dragan Mladenović.
  Ukoliko želite više da saznate o taktilnim tablama i indukcionim petljama kliknite na link opširnije
  ...
  Sekretar za saobraćaj grada Beograda Dušan Rafailović je danas primio predsednika naše organizacije Nikolu Đorđevića. Sekretar je pokazao veliko interesovanje za probleme sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe u Beogradu.
  • Ovogodišnju proslavu dana belog štapa će otvoriti sam sekretar želeći da nam pruži kako svoju, tako i podršku celog sekretarijata.
  • U narednoj nedelji će se ispitati ispravnost validatora u vozilima gradskog saobraćaja kako bi se u narednim nedeljama popravili oni na kojima najava stanica ne funkcioniše ili nije dovoljno glasna.
  • Sugerisali smo da bi trebalo srediti prilaz našoj zgradi. Stručnjaci direkcije za puteve će narednih dana izaći na teren kako bi ispravili nepravilnosti i utvrdili da li je i pod kojim uslovima što pre moguće napraviti taktilnu stazu od ulice Cara Dušana do zgrade saveza.
  • Jevrejska ulica će se od ove zimske sezone staviti u prvi prioritet čišćenja od snega. Ostao je problem trotoara koji su u nadležnosti Gradske čistoće, ali je dogovoreno da sekretar problem reši sa njihovim direktorom.
  • DO kraja godine je planirano ozvučavanje petnaestak naj značajnijih prelaza, pa bi do 15. 10. trebali da dostavimo naš predlog prelaza.
  Održana prva sednica gradskog saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom U Skupštini grada je održana I sednica saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kojom je predsedavao Gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Naše udruženje su predstavljali socijalni radnik I vd sekretara Sanja Gligorić I predsednik Nikola Đorđević Polazeći od realnih potreba osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Beograda, a shodno Konvenciji Ujedinjenih Nacija o pravima osoba sa invaliditetom, Zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, Zakonu o socijalnoj zaštiti, Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, grad Beograd osnovao je Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kojim rukovodi Gradonačelnik, a članstvo čine članovi gradskog veća, Sekretari sekretarijata grada ključnih za predmetnu oblast, predstavnici institucija i organizacija sa republičkog i lokalnog nivoa, istaknuti stručnjaci u oblasti unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i predstavnici udruženja građana. Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Beograda osnovan je u cilju definisanja i uspostavljanja jedinstvene politike u pružanju društvene podrške, zaštite i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, a koja će se realizovati koordiniranom saradnjom gradskih sekretarijata, službi, uprava kao i drugih tela na nivou lokalne samouprave koja mogu dati stručan doprinos u uspostavljanju sistemskih rešenja u ovoj oblasti. Uloga Saveta ogleda se prvenstveno u podizanju odgovornosti Gradske uprave grada Beograda da obezbedi potreban nivo podrške u cilju uključivanja osoba sa invaliditetom u aktivan život šire društvene zajednice. Na današnjoj sednici su Formiraне radnе grupе Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom:
  1. Radna grupa za promociju jednakih mogućnosti i zaštite od diskriminacije osoba sa invaliditetom
  2. Radna grupa za stvaranje okruženja bez prepreka za osobe sa invaliditetom
  3. Radna grupa za podsticanje radnog angažovanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom
  4. Radna grupa za obezbeđivanje dostupnosti usluga socijalne i zdravstvene zaštite i celoživotnog učenja osoba sa invaliditetom
  5. Radna grupa za izradu predloga Programa politika za osobe sa invaliditetom
  Određeni su rukovodioci radnih grupa koji će u narednim nedeljama u zavisnosti od potreba same grupe odrediti njene članove. Naša organizacija će aktivno učestvovati u definisanju potreba naših članova kroz definisane radne grupe.