Kretanje slepih poligonom u školi Veljko Ramadanović
Audio zapis sa svečanog otvaranja proslave belog štapa
Gradska organizacija slepih Beograda u saradnji sa Savezom slepih Srbije i školom Veljko Ramadanović uz podršku gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku obeležili su 15. oktobar međunarodni Dan slepih.
Prigodnim programom uz prisustvo članova organizacije,gospođe Nataše Stanisavljević (gradske sekretarke za socijalnu zaštitu), gospođe Biljane Barošević (pomoćnice ministra i rukovodioca sektora za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u navedenom ministarstvu), Gospođa Milene Spasić iz kompanije NIS kao i prisustvo medija, otvorena je manifestacija obeležavanja dana belog štapa. Prisutnima su se obratili predsednik GOSB Nikola Đorđević, sekretar Marijana Lazić, sekretar SSS Jelena Stojanović kao i uvažene gošće Stanisavljević i Barošević rečima podrške i željom za još boljom saradnjom u cilju poboljšanja kvaliteta života slepih i slabovidih ljudi. Predstavnici GOSB i SSS predstavili su dosadašnje rezultate rada uz podršku sekretarijata, ministarstva i kompanije NIS kao što su postavljene taktilne staze, ozvučene saobraćajnice na svim beogradskim opštinama, renoviranje prostorija Gradske organizacije slepih Beograda, nabavka tiflotehničkih pomagala, formiranje orkestra, najavu i realizaciju projekata od kojih je i projekat za obuku u samostalnom kretanju i brojne druge radionice i aktivnosti koje se sprovode. U programu su učestvovali i naši članovi: Nikolina Milojević sa kompozicijom izvedenom na klaviru, Lazar Bulatović koji je prisutnima ispričao svoje iskustvo u korišćenju belog štapa, Željko Gordić sa autorskom pesmom Grad. Nakon svečanog programa organizovan je odlazak u školu Veljko Ramadanović, gde je na poligonu za samostalno kretanje organizovano takmičenje u samostalnom kretanju u kom su kao i svake godine učestvovali pored naših starijih članova i učenici škole. Okupljenima se obratila direktorka škole Radmila Laban, instruktorka za obuku u kretanju sa belim štapom Svetlana Vučković i predsednik opštine Zemun Dejan Matić koji je sa povezom na očima sa učenikom škole prošao poligonom , i na taj način podržao samostalno kretanje slepih ljudi. U svečanoj Sali škole proglašeni su pobednici i dodeljene nagrade. Komisija u sastavu, Svetlana Vučković(predsednik komisije), Tatjana Medved i Ljiljana Vučetić, na osnovu bodovnih lista donele su odluku o dodeli nagrada kako sledi:
 • KATEGORIJA JUNIORA:
  1. Konstantin Nečeski
  2. Đorđe Šuka
  3. Boban Todorović
 • KATEGORIJA JUNIORKI:
  1. Katarina Lazarević
  2. Darija Matuš
 • KATEGORIJA KADETI:
  1. Mladen Bajrić
  2. Aleksandar Smukov
  3. Ilija Simeunović
 • KATEGORIJA KADETKINJE:
  1. Jasna Plašić
  2. Bojana Stanković
  3. Jelena Dubovac
 • KATEGORIJA SENIORI:
  1. Željko Kovačević
  2. Radaković Nemanja
  3. Rastko Živančević
 • KATEGORIJA SENIORKE:
  1. Bilanović Tamara
  2. Popović Danijela
 • KATEGORIJA VETERANI:
  1. Suljagic Vitomir
  2. Klinko Zdenko
  3. Avgijenko Miodrag
Nagrada za prvo mesto u kategorijama junior I juniorki, kadeta I kadetkinja je novčana u iznosu od 2500 dinara I beli štap , kao I nagrada beli štap za drugo I treće mesto u juniorskoj, kadetskoj I seniorskoj kategoriji takmičara.
Čestitamo svim takmičarima na trudu I učešću u tradicionalnom takmičenju u samostalnom kretanju uz pomoć belog štapa.
U nadi da će se zajedničkim radom i zalaganjem napredovati u omogućavanju što boljih uslova za funkcionisanje , očekujemo sledeći 15. oktobar.
Za više fotografija kliknite "Opširnije" Slika sa otvaranja proslave dana belog štapa Slika sa otvaranja proslave dana belog štapa Slika sa otvaranja proslave dana belog štapa Slika sa otvaranja proslave dana belog štapa Poligon u školi belog štapa Poligon u školi belog štapa Proslava u sali